Какво бихме могли да направим за себе си?

Не случайно тази статия е първа. Може би сте се изкушили да прочетете първо “Какво бихме могли да направим за алкохолика”. Истината е, че за да помогнем на наш близък да се справи с алкохолизма, трябва да помогнем първо на себе си. Често си мислим, че единствено алкохоликът е този, който има нужда от помощ. А не сме ли ние тези, които не могат да намерят спокойствие от мисълта, че той може отново да се е напил; не се ли лишаваме от контакти с близки хора, за да не разберат за алкохолизма в семейството ни; не се ли срамуваме ние, когато той направи скандал на публично място; не оплакваме ли тайно посреднощ нещастната си съдба?… Вариантите са много и при всеки могат да бъдат различни. Както беше споменато в статията за алкохолизма – това е семейна болест и всички имаме нужда от помощ.

Програмата на Ал-Анон ни предлага начини, чрез които да живеем спокоен и щастлив живот, независимо от факта дали засегнатият от алкохолизъм наш близък продължава да пие или не. Не винаги търсенето на съвет от приятели, незапознати със същността на болестта алкохолизъм е подходящо. Обикновено съвети от типа “Абе до кога ще го търпиш тоя?!” не са думите, които могат да ни помогнат. Първото, което можем да направим е да потърсим малко спокойствие и да намерим хора, с които можем да говорим за проблема и хора, които са минали по пътя, по който ние въврвим в момента. Също така, препоръчително е да се намери възможно най-много информация за алкохолизма. Разбирането на болестта е една от стъпките към справяне с чувства като вина, срам, обида, гняв…

Групите за взаимопомощ на Ал-Анон могат да предложат подкрепа на всеки, чийто живот е засегнат от болестта алкохолизъм.

Притеснението от това да отидеш на сбирка и да говориш с непознати хора за най-дълбоките си проблеми обикновено е огромно. Какво бихме могли да направим, за да преодолеем това притеснение и да потърсим помощта, от която имаме нужда. Тук може да намерите някои разяснения за това как протичат сбирките на Ал-Анон.

Какво бихме могли да направим за алкохолика?

Comments are closed.