Къде бихме могли да намерим помощ?

Много е вероятно заглавието на тази статия да бъде разбрано по начин, коренно различен от замисъла. За това е добре да се запитаме следното: Помощ за кого? За алкохолика или за нас? Можем ли да помогнем на човек, който не иска помощ? Ако зрял човек има нужда от помощ, той има ли потенциала да я намери? Като близки на алкохолици и като хора, опитали какво ли не знаем, че “насила хубост не става”. Винаги можем да предложим варианти на нашия близък зависим, но дали той ще ги следва или не- това е въпрос, който само той може да реши. Често се случва така, че докато драпаме с нокти и зъби той или тя да потърси помощ и да спре да пие- нищо не се получава, а в момента, в който се откажем идва дългочаканото желание за промяна от нашия близък алкохолик. Ние като близки на алкохолици също имаме нужда от помощ и точно за тази помощ става въпрос тук.

Със сигурност няма единствено, уникално решение за проблемите, свързани с алкохолизма. Има различни центрове, програми и т.н. Ал-Анон е един от начините. За много хора той е единствен и напълно достатъчен. Програмата на Ал-Анон е базирана на Дванадесетте стъпки, взаимствани от Анонимни Алкохолици. Уникалното е, че хора, които са преминали през ада на живот с алкохолно зависим, предават своя опит, сила и надежда. Предавайки опита си, те получават сила да продължат напред, защото така както алкохолика може да се върне към своето безумие, така и ние можем да се върнем към старите, нездравословни модели. Процеса в Ал-Анон е взаимен- “Колкото повече даваш, толкова повече получаваш”.

Критиците на Ал-Анон казват “Как може слепец да води слепеца?”. Всеки, който е бил на сбирки и прилага принципите на програмата знае, че чудото се случва- ден след ден започваме да живеем по-спокоен живот и да създаваме по-здравословни връзки- и със себе си и с околните. Промяната не става за един ден. Както са били нужни години, за да стигнем до сегашното си положение, така ще трябва време за да го променим и подобрим. Промяната няма да дойде с вълшебното хапче- нито за нас, нито за алкохолика- вълшебните хапчета водят единствено надолу. Пътят нагоре е път, който трябва сами да извървим- никой друг не може да го извърви вместо нас. Групата, книгите, сбирките- те са силата, която ни помага да вървим. Ако черпим ежедневно от тази сила ще открием начините, по които да се справим с дългогодишните си проблеми и ще открием помощта, която толкова дълго сме търсили. 

Тест: “Подходяща ли е за мен Ал-Анон

Comments are closed.