Втора Конвенция на Ал-Анон България

 „Колкото повече даваш, толкова повече получаваш.”

Никога не съм предполагала каква промяна ще настъпи с мен в Ал-Анон. И сега не мога да повярвам…

Втората Конвенция на Ал-Анон се проведе в Рударци, близо до София. Исках да помагам с каквото мога, затова на мен се падна честта да посрещна част от чуждестранните ни гости. Ако си мислите, че това е лека задача, значи не ме познавате. Винаги съм се страхувала от контакта с непознати хора, още повече на чужд език и се чувствах напрегната от мисълта за предстоящата Конвенция.. Дали ще се справя? Натрапчивото усещане, че трябва да се погрижа за всичко и за всички се задейства в мен и усили притеснението ми, заедно с това и желанието ми да Контролирам. Представих си колко тежка ще се окаже Конвенцията за мен, ако се оставя съзависимостта и перфекционизма да ме водят. Не исках това да се случи.В Ал-Анон научих, че ние винаги имаме избор. Избрах да опитам нещо ново. Казах си Молитвата за Смирение и помолих за смелостта да направя каквото е по силите ми и да оставя всичко останало смирено в ръцете на Висшата ми сила. Посрещнах нашите гости, без да се страхувам или притеснявам. Конвенцията продължи три дни и присъстваха двойно повече хора от миналата година. Посрещнахме гости от Германия, Великобритания, приятели от АА Варна. През тези три дена ние споделяхме лични преживяване, мисли и чувства, обменяхме опит по програмата, смяхме си на предишното си Аз, открихме нови приятели, нови гледни точки и се заредихме със сила, вяра и надежда, че не сме сами и можем да се справим. Аз се справих.

Благодарна съм изключително много на членовете на Ал-Анон, които допринесоха тази Конвенция да се случи. Благодарна съм на приятелите ни от чужбина, че пропътуваха целия този път, за да ни окуражат в нашите малки първи стъпки, да ни дарят с опит, сила, надежда и любов. Те ни показаха, че разстоянието или езикът не са толкова важни, когато искаш да помагаш на тези, които все още страдат от последствията на алкохолизма в своя живот.

Благодарна съм, че на Втората Конвенция на Ал-Анон се проведе и първата „жива” сбирка на групата на Възрастни деца на алкохолици (ВДА). Тези сбирки са предназначени за зрели хора, които са деца на алкохолици или са израснали в такива семейства. Оказва се, че много от членовете на Ал-Анон и Анонимни Алкохолици произлизат от такива дисфункционални семейства и откриват в себе си характеристики, присъщи на ВДА, което ми напомни колко сходни са нашите проблеми без значение дали сме съзависими или зависими от алкохола.

Но най-много съм благодарна на Ал-Анон, че ми показа, че винаги имам избор…

One Response to Втора Конвенция на Ал-Анон България

  1. Яна says:

    Вдъхновяващо и добре написано!