Малката лична история на Ал-Анон, България

Първата сбирка на Ал-Анон в България се състоя Ноември месец, 2008 във Варна. На нея присъстваха 3 жени, които просто искаха да разкажат историята си без срам, без страх, без да бъдат съдени, без да останат неразбрани. Както се казва: „и двама души вече са Ал-Анон група!” –така се роди групата във Варна. Няколко месеца по-късно за голяма наша радост се появи и втората група на Ал-Анон в София. От тогава до сега групите продължават да се събират редовно и да носят надежда и подкрепа на всеки, който има смелостта да ги потърси. Вече имаме повече от 30 членове от различни градове в България, които благодарение на онлайн сбирките, които стартираха през май 2009, споделят опит и подкрепа, без значение, че не споделят една и съща стая.

Септември 2010 се състоя и Първата българска Ал-Анон Конвенция, която стана ежегодна наша традиция. Благодарение на Конвенците много членове имаха възможност за първи път да се докоснат до усещането за „жива сбирка” тъй като Ал-Анон сбирки на живо все още има само във Варна и София.

На първата ни Конвенция успяхме да представим и първата преведена книга на Ал-Анон на български: „Дванадесет Стъпки и Дванадесет Традиции на Ал-Анон”. Тя бе сътворена с общите доброволни усилия на членовете, които въпреки че не са професионални преводачи, вложиха много любов и всеотдайност в превеждането, за да може посланието на Ал-Анон да достигне до повече близки и роднини на алкохолици, които все още страдат.

Тази история е все още много кратка. Нека всички заедно я пишем ежедневно и  да помагаме на тези, които имат нужда от помощ да станат част от нея и да открият по-спокоен и щастлив живот.

Тук може да прочетете един личен опит от Втората Конвенция на Ал-Анон, България.

Comments are closed.