Новата болест- съзависимост

Всъщност тя съвсем не е нова. И не принадлежи само на този век и на това време. Съзависими са били близките на Скот Фицджералд и неговата Зелма, на Висоцки и на Кърт Кобейн, на Джанис Джоплин и на хиляди други знайни и незнайни алкохолици, наркомани, пристрастени към антидепресанти , комарджии. Отдадени на страстта си към определен порок, влачейки вината си като тежък товар, те правят опит след опит /всеки следващ – все по-вял/, за да се измъкнат от здравата му прегръдка, но за съжаление – рядко им стигат силите за това. Голяма част от тези хора стават жертва на себе си, провалят кариерата и семейството си, губят самоуважението си и стигат до пълна деградация. До своето дъно. Някои остават там. До смъртта си. Философията на много от тях се изчерпва с простичкото : „Този живот си е мой. Ще го изживея както си искам”. И е така. Те имат това право. Едва ли си дават сметка, че болестта им е заразила най-близките и обичани от тях хора. Разяла е доверието и спокойствието, унищожила е толерантността и разбирането, наранила е всички – деца, родители, съпрузи… Те,близките, без да са разбрали дори, са станали част от този ад, наречен ЗАВИСИМОСТ. Животът им вече е съвсем друг – тревожен, разбит, безперспективен, тъжен и самотен. Попадат в обречения водовъртеж на СЪЗАВИСИМОСТТА. Опитват се да живеят и работят както преди – нормално, човешки, но не могат. Много от тях попадат в блатото на същия порок, от който се опитват да измъкнат обичания от тях човек. Докато се борят , те често са обезверени и докато осъзнаят безсилието си, вече са започнали да затъват – да пият по едно за успокоение, да пробват нещо по-силно и така да избягат от проблемите.


Как е по света?

В цивилизования свят отдавна са разбрали, че около един алкохолик или наркоман боледуват и страдат още поне двама-трима. Често повече – родители, деца, съпрузи, приятели. Един зависим от алкохола или дрогата човек има своя път, по който ако поиска – може да тръгне – детоксикация, психоанализ, сбирки на Анонимни Алкохолици.

Съзависимите / близките/, които са безсилни да повлияят на алкохолика, наркомана , комарджията също имат свой път и ако поискат – могат да тръгнат по него. Това са групите на Ал-Анон . Те са отворени за хора, които търсят спасение . Тези групи съществуват вече десетки години и хиляди хора намират в тях опората, която им е нужна, за да продължат да живеят нормално, въпреки проблема си. Съществуват по цял свят и когато съзависим попадне в друг град или в чужда страна, там може да посети сбирка, ако това му е необходимо.


Как е у нас?

У нас в момента има само две групи – Ал-Анон–Варна и Ал-Анон – София. Хората в тях държат на своята анонимност и това им помага да споделят проблемите си. За онези, които са от други градове, всяка сряда в 21.00 часа се провежда сбирка он-лайн, на която може да говорите, да слушате или просто да присъствате . Там ще срещнете хора с подобни на Вашите проблеми, ще можете да споделите, ако искате или мълчаливо да потърсите себе си.

Ако търсите помощ може да се обърнете към тях.

Comments are closed.